Descobreix

Museus

Col•lecció Museogràfica de Cinctorres

Castellón Mediterráneo
Cinctorres

La Col·lecció Museogràfica de Cinctorres es troba al Palau de Sant Joans, original del segle XV, encara que l’estructura actual és del segle XVII, d’estil gòtic aragonés. La façana és de pedra amb doble ràfec de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües, al vèrtex de la qual hi ha una Creu de Malta.

La planta inferior alberga la col·lecció museogràfica permanent de Cinctorres, on destaquen els fòssils de dinosaure del jaciment paleontològic Ana. L’espai expositiu es divideix en tres sales: la primera està dedicada al procés d’excavació paleontològica. En ella s’explica com es treballa en una campanya de camp i com es recuperen els fòssils de dinosaure, a partir de l’exemple del jaciment Ana de la localitat. La segona sala simula un laboratori de preparació paleontològica i s’hi ensenyen les tècniques i processos emprats en la preparació del material paleontològic que arriba des del camp fins al laboratori. En aquesta mateixa sala també s’inclou una col·lecció de fòssils d’invertebrats. La tercera sala està dedicada a la paleobiologia dels dinosaures. A través de panells, rèpliques i originals es mostra com eren i com vivien els dinosaures.

El jaciment Ana va ser descobert en 1998 i, en maig de 2002, es va portar a terme la primera excavació. A causa de l’èxit de la primera actuació es decideix ampliar la zona a excavar i, en setembre, es desenvolupa una segona campanya. Després dels èxits obtinguts l’any 2002, es prepara una nova actuació l’any 2004. Posteriorment, en els anys 2005, 2008, 2009, 2011 i 2015, s’ha treballat en el jaciment, on s’han recuperat ja un total de 937 fòssils, la majoria d’ells de dinosaures de fa uns 126 milions d’anys. La seua història, les seues troballes i les seues particularitats fan d’Ana un jaciment singular, que està donant molts fruits científics, culturals i patrimonials. El jaciment està habilitat per a les visites, amb panells i rèpliques d’ossos de dinosaures.

Colección Museográfica Permanente

Obri la ubicació
Telèfon
964 181 428
Adreça

Palau dels Santjoans
Calle San Joaquín, 1, 12318 Cinctorres, Castellón